Dierenkliniek Oudorp Alkmaar

Scheldestraat 26, Alkmaar

Bel: 072 - 512 31 19

info@dierenkliniekoudorp.nl

Ma t/m vri 8.30 - 20.00u

Za 9.30 - 13.30u

Heupdysplasie

Heupdysplasie of ook wel kortweg HD is een aandoening van de heupen. Het heupgewricht bestaat uit een heupkop, een heupkom en het gewrichtskapsel. Bij een afwijking aan dit heupgewricht kan op den duur artrose ontstaan. We zien heupdysplasie voornamelijk bij de grotere hondenrassen maar ook bij kleinere honden (en katten) kan het voorkomen. Bepaalde rassen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van heupdysplasie.

De aanleg om HD te ontwikkelen is erfelijk bepaald, maar er zijn meer factoren die een rol spelen in het verloop van deze aandoening! Te snelle groei, verkeerde voeding of overmatig en/of verkeerd bewegen op jonge leeftijd zijn allemaal factoren die van belang zijn.

Bij jonge honden merken we de eerste klachten tussen de leeftijd van 4-10 maanden. De honden kunnen kreupel lopen na inspanning, willen minder graag wandelen of spelen, gaan sneller liggen of zitten en kunnen moeite hebben met neerliggen/opstaan. Soms lopen ze heupwiegend of maken ze hopjes met de achterhand, als een konijn. Bij oudere honden (>6 jaar) vallen de opstartproblemen op, moeite met in de benen komen en de eerste paar passen zijn stram en stijf. Minder graag willen wandelen. Er ontstaan moeilijkheden met traplopen of springen. Soms zakken ze door de achterhand.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van het klinisch en orthopedisch onderzoek, meestal aangevuld met beeldvorming. De mogelijkheden worden daarna met u besproken, deze verschillen per dier. Het is aan te raden om in geval van dit soort klachten niet te lang te wachten en snel een bezoek te brengen aan de dierenarts. Mbt therapeutische mogelijkheden kunt u denken aan afvallen, voedingssupplementen, spieropbouw, bewegingsadviezen, speciaal voer, pijnmedicatie, fysio/hydrotherapie tot operaties als een femurkopexcisie, een bekkenkanteling of een kunstheup.

Ook voor deze aandoening geldt: voorkomen is beter dan genezen en dan begint alles met gezond fokbeleid en erfelijkheidsleer.