Dierenkliniek Oudorp Alkmaar

Scheldestraat 26, Alkmaar

Bel: 072 - 512 31 19

info@dierenkliniekoudorp.nl

Ma t/m vri 8.30 - 20.00u

Za 9.30 - 13.30u

Chocoladervergiftiging bij honden

Wat bij veel mensen niet bekend is dat chocolade voor honden giftig kan zijn. Er zit in chocolade een stofje: theobromine. Deze stof kan door honden minder makkelijk afgebroken worden in het lichaam dan door mensen. Het vormt in het lichaam van de hond een metaboliet (xanthine) die toxische verschijnselen kan geven. Het kan effect hebben op het hart, de gladde spieren, de bronchiƫn en het centraal zenuwstelsel. De eerste aanwijzingen van vergiftiging verschijnen ongeveer vier tot vijf uur na inname van de chocolade. De symptomen zijn onder anderen: rusteloosheid, nervositeit, opwinding, misselijkheid, braken, veel plassen, stuiptrekkingen en trillen. Het kan zelfs tot coma en uiteindelijk de dood leiden.

Er is geen antistof voor deze vergiftiging, en behandeling is alleen mogelijk door het behandelen van de symptomen (bijvoorbeeld laten braken, actieve kool geven, valium tegen de stuiptrekkingen en middelen om de hartritmestoornissen te bestrijden).

Bij acute inname (van een grote hoeveelheid chocola) kan de dood na zes tot vierentwintig uur intreden. Er kan echter ook een chronische vergiftiging optreden, als een hond dagelijks chocolade krijgt.

De dodelijke dosis van theobromine is ongeveer 250 – 500 milligram per kilogram lichaamsgewicht van de hond. In pure chocolade zit ongeveer 500 milligram theobromine per 100 gram chocolade, in melkchocolade 150 milligram, en in witte chocolade niks. Dit maakt duidelijk dat een hond dus wel veel chocolade moet eten om vergiftigd te worden (als een hond van tien kilogram 500 gram chocolade eet kan dit dus dodelijk aflopen).

Ons advies is dus om uw hond nooit chocolade te geven. Het kan tot vergiftiging leiden (bij hoge dosis). Bovendien is het niet goed voor de lijn… dat weten we natuurlijk allemaal, en dat geldt dus ook voor onze honden.